De cursus klassiek Grieks vordert gestaag, en we hebben alweer de laatste excursie gehad, afgelopen zaterdag.
Op het programma stond allereerst het oude Corinthe. Daar is een museum, dat een beetje rommelig is, maar ook zeer interessant, en nog steeds in ontwikkeling. Er staat een oude Apollotempel, nu ja, wat daar van over is, en daaronder ligt het forum. Je kunt het inderdaad geen agora noemen, want wat je ziet zijn vooral de resten uit de Romeinse tijd. De fontein en de latrines daar mag je niet meer in, dus de traditionele foto van studenten op een rijtje en "op het gemak" blijft hier achterwege.
Wel kregen we de al net zo traditionele oefening in het herkennen van de diverse stijlen van zuilen. Probeert u het zelf eens:
Ondertussen hadden we vanaf het forum een prachtig zicht op de Apollo-tempel.
Voor theologen is Corinthe natuurlijk ook van belang omdat de apostel Paulus er zijn sporen heeft liggen. Langs deze weg moet Paulus zijn vertrokken uit Corinthe, als we Handelingen mogen volgen (Hand 18:18); in de zuidelijke haven van Corinthe, Kenchreeën (Κεγχρεαί) ging hij nog even naar de kapper.
Op zoek naar een versnapering bleven we even bij een toeristenstalletje staan; tot onze vreugde bleek de modernste Nederlandstalige populair-wetenschappelijke literatuur over Paulus ook daar verkrijgbaar.
Niet veel verderop, in het oude Nemea, stortten wij ons weer volop in de heidense gebruiken. Schaduw zoeken bij de Zeus-tempel ...
... en vooral: zweetdruppels offeren in het oude stadion. Bij zo’n wedloop in bijna 40 graden verdient natuurlijk elke deelnemer een krans van eikenloof.
Een prachtige tocht door het Peloponnesische landschap bracht ons tenslotte in Titani, waar - bij ook nog eens een adembenemend uitzicht - nog vele klassieke schatten in de bodem moeten liggen, roepend om jonge archeologen die het stokje over willen nemen en zich een naam willen maken.
Tenslotte ...? Nee, daarna was er nog een frisse duik in de baai van Corinthe, maar daar zijn om onverklaarbare redenen geen foto's van.
Monday, August 1, 2011
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment