Monday, August 6, 2012

Excursies

Behalve hard studeren is er ook tijd voor uitstapjes. Behalve de Akropolis hebben we in Athene ook Kerameikos bezocht. De begraafplaast van het klassieke Athene, langs de weg ('odos) buiten de stadspoort. De naam is ontleent aan de pottenbakkerswerkplaatsen die langs een riviertje bij de stadspoorten gevestigd waren. Het aardewerk werd meebegraven en er werden grafmonumenten geplaatst langs de weg. Hiervan zijn een aantal te zien in het museum. 
 

Zaterdag hebben we een dagexcursie gemaakt naar Aegina. Hieronder een fotoverslag.

 Met de veerboot vanuit Pireaus, de haven van Athene, een uurtje varen naar het eiland.

Aegina was de hoofdstad van het eiland, in de tijd dat piraten de dorpjes aan de kust onveilig maakten. Gebouwd op een berg in het midden van het eiland kon het beter verdedigd worden. Het middeleeuwse dorp is al lang verlaten. Er zijn nu vooral nog kerkjes resterend uit de Byzantijnse/laat middeleeuwse tijd. 
Sommigen bereiken de top van de berg.
 Om te genieten van het uitzicht.

 Het interieur van een kerk. Er zijn schilderingen bewaard uit onder andere de 17e eeuw.

De bus, die ons naar een tempel uit de klassieke oudheid brengt, stopt onderweg even om te tanken.
De tempel van Aephaia, een godin die alleen op dit eiland werd vereerd in de klassiek Griekse  periode(+- 500vc). De stad op het eiland was een grote concurrent van Athene, maar werd door de Atheners verwoest in 458vc. De tempel is opnieuw opgebouwd en goed bewaard, je kunt ook het binnenste van de tempel, de 'cella' nog gedeeltelijk zien. De tempel werd beschouwd als het huis van de god, gesymbolyseerd door een beeld van de god en mocht alleen door priesters betreden worden. De beelden die nog gevonden zijn bevinden zich tegenwoordig Munchen.

 Via een weg/droge rivierbedding wandelen we naar beneden, naar de zee..
.. voor een verkoelende duik.
Met zonsondergang varen we weer terug naar Athene. 


Dinsdagmiddag 7 augustus staat een bezoek aan het Byzantijns museum in Athene op het programma. In aanvulling op het bezoek aan Byzantijns Aegina zijn hier o.a. beelden, muurschilderingen en iconen te zien uit de Byzantijnse tijd. We krijgen een rondleiding door een Nederlandse historicus. Het museum heeft een unieke perkamentrol met edicten van de keizer, een afbeelding van de keizer met christus en de handtekening van de keizer. Het exemplaar wat wij bewonderen blijkt een geslaagde kopie, het origineel ligt veilig in het donker opgeborgen. De iconen zijn wel origineel. Op de foto een van sint Nicolaas uit de 15e eeuw. Er is meer te zien dan hier kan worden opgenoemd. De excursies maken deze studiereis dubbel en dwars de moeite waard. We maken niet alleen kennis met de taal, maar ook de rijke historie van dit land.No comments:

Post a Comment