Sunday, July 26, 2009

Zondag

Op deze dag dringt de zon zich tot je op als je niet oppast; het is volgens de BBC 36 graden in de schaduw. Dat betekent: je wordt gedwongen om rustig te lopen, langzaam te eten en een beetje met een boekje in de schaduw te zitten. Vanochtend hebben Niels, Kristel en ik een protestantse viering bij de kerk om de hoek meegemaakt. Daar kregen we bij binnenkomst koptelefoons mee om in de dienst de preek en de gebeden in het engels te volgen. Het lijkt mij een goed idee van de kerk om zo op de toeristen in te spelen, al hoewel mijn nieuwsgierigheid soms gewekt werd over wat in het grieks gezegd werd in plaats van wat de lieve man in mijn oor fluisterde. Onze man, die na de dienst ook bedankte voor het luisteren naar hem kreeg het voor elkaar dat wanneer de predikant vol passie vijf zinnen verkondigde, wij twee zinnen in het engels vertaald kregen. Zal de engelse taal echt zoveel efficiënter zijn ;)
Het was erg leuk om te merken dat we alledrie al zoveel sneller Grieks kunnen lezen, want we hebben alle liederen in deze, mooie taal meegezongen. Het lukte zelfs om stukken in het Nieuwe Testament te volgen!
Misschien ook interessant om te vermelden is dat wij gisteren, wederom met het beruchte zestal van de uitstapjes (Chris, Jan, Arthur, Niels, Kristel en ik), het Akropolis museum bezocht hebben. Op weg naar de entree van het museum, loop je plotseling over glazen platen met stippeltjes en een hele stad ontbloot zich onder je voeten dat zich onder het huidige museum bevind. De resten van deze Romeinse stad worden gedateerd tot de zevende eeuw na Christus, waarbij nog prachtige mozaïek op de vloeren en duidelijk trappen, muurtjes en omheiningen te onderscheiden zijn. Helaas mogen er daar nog geen toeristen rondlopen, maar het is de bedoeling om dit wel toegankelijk te maken in de toekomst!
Het museum is zo opgebouwd dat je steeds in verschillende fases van de Akropolis terecht komt en naar mijn idee kwam de rijkdom die op de Akropolis te vinden was vol tot zijn recht. Maar ik denk dat je dit museum vooral met eigen ogen zou moeten aanschouwen om dit te begrijpen. Een aandachtspuntje is hier op te merken voor vrouwen die misschien in de toekomst dit plan hebben; op de begane grond kan je omhoog kijken naar de tweede verdieping. De architecten zijn zo slim geweest om deze verdieping loopbaar te maken door doorschijnend glas te plaatsen.Waarschijnlijk wilden ze de lichtinval vergroten, helaas zijn veel vrouwen die graag rokjes dragen zich niet van bewust van het feit dat ze een nieuwe blessure creëren. Zoals de tenniselleboog en een muisarm bestaat, zal volgens insiders van het Instituut ‘de museumnek’, door het vele staren van de mannen op de begane grond, aan het lijstje toegevoegd kunnen worden. Jullie zijn gewaarschuwd!
Oké ik heb genoeg geschreven, het is tijd om met z’n allen een ijsje te halen!

No comments:

Post a Comment